Wykonanie
Mini Mazurki z masą marcepanową,
konfiturą z róży i
gorzką czekoladą to jedno z najlepszych, świątecznych połączeń smaków.
Słodycz marcepanu i
konfitury z róży przełamana
gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc.
ciasto:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła75 g
cukru2
żółtkałyżka
śmietany (lub więcej)pół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina
soliok. 200 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)ok. 50 g
konfitury z różyPolewa:80 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaZ podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm. Z ciasta wykrawamy niewielkie porcje ciasta o średnicy ok. 12 cm (z ciasta można również wykrajać kwadraty, jeżeli nie posiadamy odpowiednich foremek). Dodatkowo z pozostałego ciasta możemy utworzyć brzegi mini mazurków (formując cienkie wałeczki ciasta). "
Ciastka" przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12-20 minut (w zależności od wielkości) do zrumienienia.Na całkowicie ostudzone
spody wykładamy ok. łyżeczkę
konfitury i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.Polewa: W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło wraz z połamaną
czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy
czekoladą mini mazurki.Ponadto brzegi mazurków można udekorować dowolną masą a wierzch posypkami, u mnie: kwiatuszki z
cukrowych perełek,
cukrowe motylki oraz podprażone
płatki migdałów.