Wykonanie
Piekłam to ciasto już kilka
razy w tym sezonie, jednak zawsze znikało z blachy jeszcze ciepłe zanim zdążyłam pomyśleć o tym, aby zrobić mu zdjęcia. Tym razem jednak zabrałam się do tego metodycznie. Zrobiłam podwójną porcję i fotografowałam każdy etap powstawania ciasta, z nadzieją, iż uda mi się to również po upieczeniu. Tym razem miałam szczęście...Kruche ciasto z
truskawkami, marcepanem i
orzechową kruszonkąCiasto:
4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru3
żółtka15dag
masła3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowegoKruszonka:80g
masła75g
cukru75g
mąki75g
orzechów włoskichdodatkowo:15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie)40dag
truskawekWszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić
ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać
masło,
mąkę i
cukier. Dokładnie wymieszać.Gdy ciasto nabierze złotego koloru rozkruszyć na nim marcepan, ułożyć
truskawki, posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut.Ciasto kruche przed pieczeniem
Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem
... i z
truskawkami...
Ciasto z
truskawkami i kruszonką przed wstawieniem do piekarnika
Upieczone ciasto
Smacznego!!!