Wykonanie
Roladki sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi
ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna.
opakowanie
ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)
dowolna
szynka,
polędwica lub
chudy boczek ( plastry)
ser żółty w plastrach
jajko + odrobina
mleka (do posmarowania ciasta)
Na rozwałkowane
ciasto francuskie kładziemy plasterki
wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy
ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy
jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta.Podajemy z dowolnymi sosami.