ßßß Cookit - przepis na Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim

Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim

nazwa

Wykonanie

Roladki sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna.
opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone)
dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry)
ser żółty w plastrach
jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta)
Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.
Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta.
Podajemy z dowolnymi sosami.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/roladki-z-szynka-i-serem-w-ciescie.html