Wykonanie
Parówki w cieście francuskim to szybka i apetyczna przekąska smakująca zarówno na ciepło jak i zimno. Proponuję pomysł na podanie tej popularnej przystawki w sposób troszkę inny niż tradycyjny.
6
parówek1 opakowanie
ciasta francuskiegoopcjonalnie:6 plasterków
szynki lub
chudego boczku6 plastrów
sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta)
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą
parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać
szynkę,
boczek lub
ser żółty).Następnie należy ponacinać
parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca. W takiej postaci można je już wkładać do piekarnika, natomiast w celu podania
parówek w formie "oponek" należy delikatnie rozłożyć każde rozcięcie, uformować w koło a następnie skleić lub podpiąć wykałaczkami. Całość posmarować rozbełtanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 20-25 minut.