ßßß Cookit - przepis na Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim
- doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.
SKŁADNIKI
parówki (u mnie z szynki)
żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek
opakowanie ciasta francuskiego
(wystarczy do ok. 10 parówek)
papryka słodka
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.
Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/parowki-z-serem-w-ciescie-francuskim.html