Macie czasem ochotę na sero-makowiec a nie macie ochoty poświęcać tyle czasu na przygotowanie go? Jeżeli tak to mam dla was propozycję na znacznie szybszą wersję.Tarta ta powstała w wyniku chęci zużycia tego co było w lodówce i wymagało szybkiego zjedzenia :)Składniki:Na ciasto: 25 dkg mąki pszennej12,5 dkg masła1 jajko5 łyżek cukru pudruNa nadzienie: 25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik2 jajka4 łyżki cukru pudru1 płaska łyżeczka cukru waniliowego1 budyń waniliowy w proszkuDodatkowo: 1 szkl gotowej masy makowej2 duże jabłka4 łyżki cukrusok z 1/2 cytryny1 i 1/2 szkl wodykonfitura żurawinowaWykonanie:Przygotowujemy ciasto: mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie razem siekamy.Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy na 30 min do lodówki.W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty:Oddzielamy żółtkajajek od białek a następnie ucieramy do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sobą.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makową,całość zalewamy masą serową.Pieczemy w 180°C przez 40 min.15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotującego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mogą być zbyt miękkie)Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na środku jabłek układamy konfiturę żurawinową.P.S. Możemy przygotować kilka wersji takiej tarty,może to być:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa.serowo-jabłkowa.Smacznego :)