ßßß Cookit - przepis na " Tarsta serowo-makowa "

" Tarsta serowo-makowa "

nazwa

Wykonanie

Macie czasem ochotę na sero-makowiec a nie macie ochoty poświęcać tyle czasu na przygotowanie go? Jeżeli tak to mam dla was propozycję na znacznie szybszą wersję.
Tarta ta powstała w wyniku chęci zużycia tego co było w lodówce i wymagało szybkiego zjedzenia :)
Składniki:
Na ciasto: 25 dkg mąki pszennej
12,5 dkg masła
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
Na nadzienie: 25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy w proszku
Dodatkowo: 1 szkl gotowej masy makowej
2 duże jabłka
4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 i 1/2 szkl wody
konfitura żurawinowa
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: mąkę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie razem siekamy.Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy na 30 min do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty:
Oddzielamy żółtka jajek od białek a następnie ucieramy do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sobą.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makową,całość zalewamy masą serową.
Pieczemy w 180°C przez 40 min.
15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.
Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotującego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mogą być zbyt miękkie)
Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na środku jabłek układamy konfiturę żurawinową.
P.S. Możemy przygotować kilka wersji takiej tarty,może to być:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa.serowo-jabłkowa.
Smacznego :)
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/03/Tarsta-serowo-makowa.html