ßßß Cookit - przepis na Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała

Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała

nazwa

Wykonanie

Podobnie jak marchewka z groszkiem należy do klasycznych dodatków obiadowych. Doskonale komponuje się z rybami oraz białym mięsem. Niedługo wiosna przyniesie nam świeże, młode warzywa a wtedy taką jarzynkę możemy zrobić na kolację jako samodzielne danie w towarzystwie np. ziołowej bagietki.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
2 małe lub 1 duża kalarepa, pokrojona w półtalarki
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
200 ml bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
Sposób wykonania: w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę z kalarepą i zalewamy bulionem,
całość dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie ( około 15-20 min.),
doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy pietruszkę,
mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, wlewamy do warzyw, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 min.
Inne propozycje:
Botwinka z białym winem i parmezanem
Mix warzyw w sosie serowo ziołowym
Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/02/Marchewka-z-kalarepa-8211-jarzynka-do-ryb-i-mies.html