Wykonanie
Podobnie jak
marchewka z
groszkiem należy do klasycznych dodatków obiadowych. Doskonale komponuje się z
rybami oraz
białym mięsem. Niedługo wiosna przyniesie nam świeże,
młode warzywa a wtedy taką jarzynkę możemy zrobić na kolację jako samodzielne danie w towarzystwie np.
ziołowej bagietki.

Ilość porcji – 2Czas wykonania – 35 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:2
marchewki, obrane i pokrojone w talarki2 małe lub 1 duża
kalarepa, pokrojona w półtalarki1 łyżka
masła1 płaska łyżeczka
mąki200 ml
bulionu warzywnego (ewentualnie
wody)1 czubata łyżka posiekanej
pietruszkisólpieprz
Sposób wykonania: w garnku o grubym dnie roztapiamy
masło, wrzucamy
marchewkę z
kalarepą i zalewamy
bulionem,całość dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie ( około 15-20 min.),doprawiamy
pieprzem i
solą, dodajemy
pietruszkę,
mąkę rozprowadzamy niewielką ilością
wody, wlewamy do warzyw, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 min.Inne propozycje:
Botwinka z
białym winem i
parmezanemMix warzyw w sosie
serowo ziołowymMłoda kapusta z
boczkiem,
marchewką i
koperkiem