ßßß
1,5 kg serc drobiowych2 - 3 marchewkiśmietana 12 %przyprawy : sól , pieprz czarny czy kolorowy w ziarenkach , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz biały mielony, tymianek4 -5 ząbków czosnkupęczek koperku.Serduszka czyścimy z żyłek i tłuszczu , przekrawamy na pół , bardzo dokładnie płuczemy i przekładamy do durszlaka. Następnie serca obgotowujemy w małym garnku aby pozbyć się„burzyn”. Do drugiego garnka wlewamy ok. 2 l wody , solimy,dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzuczarnego czy kolorowego. Po ok. 15 min. gdy serduszka obgotują się , przelewamy je dodurszlaka i płuczemy. Tak obgotowane wrzucamy do dużego garnka z gotującymi sięprzyprawami. Następnie przygotowujemy zaczepkę ( aby zagęścić sos) : 9 łyżek mąki rozmieszać w ok. ¾ l zimnej wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby nie było grudek ). Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do sosu. Doprawiamy : dodajemy tymianek , biały pieprz. Kolejny etap to śmietana. Wlewamy do miseczki sos , który się właśnie gotuje , dodajemy śmietanę , mieszamy i przez sitko wlewamy do sosu w garnku.Na końcu dodajemy pokrojony w talarki czosnek i część posiekanego koperku.Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest czasochłonne . Mi zajęło to niecałe 2,5 godziny ( najgorsze jest oczyszczenie serc z żyłek i tłuszczu – zajmuje to ponad godzinę :( )W związku z tym dobrze jest przygotować sobie serduszka wieczorem - dzień wcześniej aby następnego dnia w godzinę przygotować serduszka. Same serca powinny się gotować ok.30 min. - trzeba sprawdzać czy są już miękkie.Duszone serca podajemy np. .: z kaszą jęczmienną z kiszonymi ogórkami , wszystko posypujemykoperkiem.


Smacznego ;)