ßßß Cookit - przepis na Kiszona marchewka

Kiszona marchewka

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas wie, że kiszonki są bardzo ale to bardzo zdrowe i nikogo chyba nie trzeba przekonywać aby w sezonie jesienno – zimowym jak najwięcej ich spożywać. W ten sposób dostarczamy cennych naturalnych probiotyków i mobilizujemy nasz organizm do walki z infekcjami.
Dzisiaj polecam Wam kiszoną marchewkę - moje najnowsze odkrycie. Kisić można wiele warzyw. Ja kiszę: kapustę, ogórki, buraki i marchewkę. Kiszona marchewka jest pyszna, lekko słodkawa, chrupiąca. Można ją jeść solo lub jako dodatek na kanapkę czy sporządzać z jej udziałem surówki. Marchewka zachowuje wszystkie swoje właściwości i swój piękny kolor.
Jedzmy kiszonki na zdrowie.!!
marchew
2 listki laurowe
4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
2 plasterki obranego imbiru
baldachim kopru
sól
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Wodę przegotować, ostudzić i posolić w proporcji 1 łyżka soli na 1,5 litra wody.
W dużym, wyparzonym słoju układać plasterki marchewki przekładając przyprawami.
Marchewkę zalać wodą i docisnąć marchewki aby nie pływały po wierzchu ponieważ spleśnieją.
Słoik przykryć ręcznikiem papierowym i obwiązać sznurkiem lub gumką.
Marchew odstawić w ciepłe miejsce do ukiszenia – na 3-4 dni.
Marchew codziennie odgazowywać dociskając plasterki do dna.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kiszona-marchewka