Wykonanie
Omlet to bardzo dobra alternatywa na śniadanie, tym bardziej jak się ma w domu niejadka i wszystko inne się już przejadło.Wykonanie jest dość proste a składniki zwykle są pod ręką. Przygotowałem omlet dla 1 osoby i użyłem 3
jajka i 2 łyżki
mąki.Zaczynamy od ubicia
białek z odrobiną
soli.
Białka ubijamy na sztywną pianę
Dosypujemy przesianą
mąkę i mieszamy delikatnie widelcem z
żółtkami do uzyskania jednolitej masy
Następnie masę wlewamy na rozgrzane
masło i smażymy jakieś 4-5 minut
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 100 stopni i patelnię umieszczamy tam na około 5 minut
Gotowy omlet wykładamy na talerz stroną przypieczonego
masła.
Jest sezon na
truskawki i zrobiona niedawno
konfitura znakomicie pasowała to tego dania
SMACZNEGO !!!