Wykonanie

Sos Boloński jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych
sosów podawanych z
makaronem. W jego skład wchodzi głównie
mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego
sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny.
Sos Boloński jest jednym z bardziej popularnych
sosów podawanych z
makaronem. Warzywny sos z przewagą
pomidorowego sosu i dużą ilością
mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie.500 g
mięsa mielonegook. 150 g
boczkuduża
cebula3 ząbki
czosnku
2
łodygi selera naciowego2 średnie
marchewki2
puszki pomidorów w puszce (po 400 g)550 ml
bulionu warzywnego250 ml
białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością
bulionu)2/3 szklanki
mlekaprzyprawy:
słodka papryka,
oregano,
tymianek rozmaryn3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
olej do smażenia (lub
oliwa)

ok. 500 g
makaronu (np. tagliatelle)
parmezan ok. 50 g
Cebulę,
czosnek i
seler naciowy siekamy w drobną kostkę,
marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę podsmażamy, dodajemy
czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy
marchewkę,
seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony
boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy
boczek rozgrzewamy
olej, wrzucamy
mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (
mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki).Następnie dodajemy
mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy
wino i wszystko gotujemy przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy
pomidory z puszki a po kilku minutach gorący
bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny.Następnie wlewamy
mleko, dodajemy
przyprawy (po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw) i doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Wszystko nadal dusimy przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać
koncentrat pomidorowy (gdyby sos okazał się zbyt gęsty, bo np. dusiliśmy go na zbyt dużym ogniu - możemy do niego dodać niewielką ilość
wody).
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, a całość posypujemy
parmezanem.









