ßßß Cookit - przepis na Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane

nazwa

Wykonanie

Znacie to uczucie irytacji, kiedy planujecie dodać wpis na bloga tymczasem coś nie zaskakuje i zostajecie w magiczny sposób wylogowani? Raz boli, raz irytuje... Najbardziej, gdy ma się tę świadomość, że był to wpis wymuskany w każdym calu. Opisujący z dokładnością nie tylko przepis, ale i coś co dzieje się w waszym życiu mniej czy bardziej istotnego. Pełna wszelkich negatywnych emocji, streszczę to więc w jednym słowie: warto. Bez szczegółowych wskazówek, jestem przekonana, że Wam i tak wyjdzie. Cóż, nie mam serca i nerwów.
Ciasto:
1 szklanka mocnej czarnej herbaty (3-4 torebki)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyzki masła
2 1/2 szklanki maki pszennej
1 łyzeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 1/2 ęlyżeczki imbiru i cynamonu
1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
1/3 - 1/2 szklanki rodzynek
pomada wona + posypka
Herbatę studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy masło i miksujemy. Przesiewamy mąkę wraz z przyprawami i sodą oraz proszkiem, dodajemy na przemian z herbatą. Pieczemy w 210 stopniach przez pół godziny. Lekko cieple olewamy pomada i posypujemy posypką, ewentualnie prażonymi orzechami. Podajemy z dżemem (najlepiej gruszkowym).
Dżem gruszkowy:
2 kg gruszek
2 szklanki cukru
sok i skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki tymianku
1 łyzeczka imbiru
5 -10 goździków
odrobina pieprzu czarnego ewentualnie chili
1 łyzka żel - fixu (opcjonalnie)
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,351445720,title,Gruzinskie-ciasto-herbaciane,index.html