Wykonanie
Minimum składników, maksimum smaku. Ta nieskomplikowana
sałatka potwierdza tylko zasadę, z którą się zgadzam, że proste znaczy dobre. I te kolory...wiosna na talerzu:)
Ilość porcji – 2Czas wykonania – 15 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:100 g
wędzonego łososia w plastrach2 garści umytej i osuszonej
roszponki8
pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki1 łyżeczka posiekanego
koperku oraz½ łyżeczki
skórki z cytryny¾ łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
solipieprz czarny świeżo mielonydo dekoracji: 2 gałązki
koperku, 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny oraz cząstka
cytrynySposób wykonania: z
soku z cytryny,
oliwy,
soli i
pieprzu robimy
sos winegret, dodajemy posiekany
koperek,plastry
łososia dzielimy na mniejsze lub zwijamy dowolnie, na talerzach układamy
roszponkę, plasterki
łososia oraz cząstki
pomidorów,całość skrapiamy
winegretem (
sałatkę najlepiej skropić sosem na 10-15 min. przed podaniem.Inne propozycje:Błyskawiczna
sałatka truskawkowaLekka
sałatka z
kurczakiem i
mangoGrillowane
krewetki na sałacie z chorizo