ßßß Cookit - przepis na Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik

Pulchniutkie bułeczki - idealne na śniadanie lub piknik

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Współpraca z firmą Rafex. I ...
Sorbet mocno owocowy - ... »
Ostatnio miałam straszną ochotę na domowe pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex, z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe pieczywo.
Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek)
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek
2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki masła
3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex
Przygotowanie:
Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem.
Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy.
Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3 razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę).
Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba.
Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek.
Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową .
Smacznego
* przepis własny - powstał na zasadzie prób i błędów
wtorek, 04 sierpnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Pulchniutkie-buleczki-idealne-na-sniadanie-lub.html