ßßß

Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek)400 g mąki pszennej2 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka cukru3/4 szklanki mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu)1 jajkoszczypta soli2 łyżki masła3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba RaflexPrzygotowanie:Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem.Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy.Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3 razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę).
Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy przyprawą do pieczenia chleba.Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek.Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową .
Smacznego* przepis własny - powstał na zasadzie prób i błędówwtorek, 04 sierpnia 2015, matleenpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyDaktylowe trufelki z ...Black banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...Waniliowo-jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog