ßßß Cookit - przepis na Zdrowa sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi

Zdrowa sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Czekoladowe ciasto ...
Współpraca z Teekanne - ... »
Wieczorami bardzo lubię jeść zdrowe, przepełnione witaminami sałatki. Dziś przedstawiam Wam jedną z nich. Sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi jest sycącą, zdrową i lekką propozycją, idealną zarówno na kolację, jak i drugie śniadanie. A podając ją w szklaneczkach, możecie zachwycić nie tylko swoich gości, ale też zachęcić do jedzenia małych niejadków ;) To nietypowe połączenie lekkich wafli wieloziarnistych z jogurtowym serkiem i warzywami zaspokoi nie jeden głód. Zwieńczeniem sałatki jest tarta kalarepa, która mimo niepozornej formy kryje w sobie sporą liczbę witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zapraszam, więc Was do spróbowania tej zdrowej i smacznej propozycji.
... taka sałatka sprawdza się doskonale jako kolacja, jak i drugie śniadanie
... dopełnieniem smaku sałatki jest pyszna i zdrowa kalarepa
... ryżowe wafle wieloziarniste doskonale komponują się z różnymi sałatkami. Sałatkę możemy również podać po prostu na całych waflach
Składniki: (na 2 porcje)
3 ryżowe wafle wieloziarniste firmy Kupiec
150 g lekkiego serka ziarnistego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 rzodkiewki
około 1/4 małej czerwonej papryki
1 łyżka startej na grubych oczkach kalarepy
4 listki roszponki
sól i pieprz do smaku
* ilość warzyw można dowolnie zwiększyć
Przygotowanie:
Serek przekładamy do miseczki, łączymy go z łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy do niego 3/4 łyżki posikanego szczypiorku (resztę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) oraz 2 pokrojone na drobną kostkę rzodkiewki. Doprawiamy wszystko solą i mieszamy, próbujemy.
Na dno szklanek (lub dowolnych naczyń, w których podamy sałatkę) układamy pokruszone wafle ryżowe (mniejsze i większe kawałki).
Na wafle układamy przygotowany serek.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach.
Na warstwę serka sypiemy pokrojoną paprykę, pozostały posiekany szczypiorek. Następnie układamy startą kalarepę, kilka plasterków rzodkiewki oraz listki roszponki. Wszystko przyprawiamy delikatnie pieprzem.
Podajemy od razu lub wkładamy na chwilę do lodówki, aby nasze wafle ryżowe zmiękły za sprawą warstwy serka.
Smacznego
środa, 17 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Zdrowa-salatka-z-kalarepa-i-ryzowymi-waflami.html