Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Śniadanie w wersji light - ...Zdrowa
sałatka z
kalarepą i ... »Dziś zapraszam Was na mój słodki wypiek -
czekoladowe ciasto
nektarynkowo-
truskawkowe z nutą
kokosową. Spacerując z wózeczkiem nie mogłam wprost oprzeć się
widokiem bazarowych skrzynek wypełnionych po brzegi
owocami. Kupiłam kilka soczystych
nektarynek i mieniących się czerwienią
truskawek. A w drodze powrotnej do domu w mojej głowie zrodził się nowy pomysł na ciasto... I tak oto za sprawą spaceru i świeżego powietrza ;) mam słodki, pyszny i nietypowy wypiek do popołudniowej
herbaty. Ciasto jest połączeniem moich ulubionych smaków:
truskawek, słodkich i soczystych
nektarynek oraz
kokosa, a wszystko to w czekoladowej oprawie. Zapraszam Was do spróbowania.* przepis i pomysł na ciasto własny
Składniki:1 1/2 szklanki
mąki pszennej5
jajek klasy M1/2 szklanki
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia3/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy 8 g2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżeczki
wiórków kokosowych2 1/2 łyżeczki słodkiego
kakao (można również użyć klasycznego do wypieków, wówczas kolor ciasta będzie intensywniejszy)2 soczyste
nektarynki6
truskawekszczypta
solicukier puder do obsypaniaPrzygotowanie:Do jednej miski wbijamy same
białka. Ubijamy je wraz z szczyptą
soli na sztywno. Następnie powoli i stopniowo dodajemy oba
cukry, nie przerywając miksowania. Po czym dodajemy powoli po jednym
żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser.Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie
olej Kujawski, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao oraz
kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką tortownicy * wlewamy ciasto.* tortownica o średnicy 22 cmNa wierzch ciasta układamy pocięte na ósemki (, bądź mniejsze kawałki)
truskawki oraz obrane i pocięte na kawałki
nektarynki -
owoce lekko wciskamy w ciasto.
... ciasto przed włożeniem do piekarnikaTak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.SmacznegoPrzepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.Przepis dodaję do akcji:wtorek, 16 czerwca 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog