ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową

Czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Śniadanie w wersji light - ...
Zdrowa sałatka z kalarepą i ... »
Dziś zapraszam Was na mój słodki wypiek - czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową. Spacerując z wózeczkiem nie mogłam wprost oprzeć się widokiem bazarowych skrzynek wypełnionych po brzegi owocami. Kupiłam kilka soczystych nektarynek i mieniących się czerwienią truskawek. A w drodze powrotnej do domu w mojej głowie zrodził się nowy pomysł na ciasto... I tak oto za sprawą spaceru i świeżego powietrza ;) mam słodki, pyszny i nietypowy wypiek do popołudniowej herbaty. Ciasto jest połączeniem moich ulubionych smaków: truskawek, słodkich i soczystych nektarynek oraz kokosa, a wszystko to w czekoladowej oprawie. Zapraszam Was do spróbowania.
* przepis i pomysł na ciasto własny
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5 jajek klasy M
1/2 szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy 8 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
2 1/2 łyżeczki słodkiego kakao (można również użyć klasycznego do wypieków, wówczas kolor ciasta będzie intensywniejszy)
2 soczyste nektarynki
6 truskawek
szczypta soli
cukier puder do obsypania
Przygotowanie:
Do jednej miski wbijamy same białka. Ubijamy je wraz z szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli i stopniowo dodajemy oba cukry, nie przerywając miksowania. Po czym dodajemy powoli po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser.
Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie olej Kujawski, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy * wlewamy ciasto.
* tortownica o średnicy 22 cm
Na wierzch ciasta układamy pocięte na ósemki (, bądź mniejsze kawałki) truskawki oraz obrane i pocięte na kawałki nektarynki - owoce lekko wciskamy w ciasto.
... ciasto przed włożeniem do piekarnika
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Przepis dodaję do akcji:
wtorek, 16 czerwca 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Czekoladowe-ciasto-nektarynkowo-truskawkowe-z.html