ßßß Cookit - przepis na Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli idealne danie główne

Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli idealne danie główne

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Śniadaniowe placuszki ...
Koktajl winogronowo-bananowy ... »
Uwielbiam zapach świeżych ziół. W szczególności mięta... Ten aromat zawsze wywołuje we mnie pozytywne emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie zerwanych liści mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego zioła.
Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało...
Obiad okazał się rewelacją...
Składniki:
1 pierś z kurczaka
Panierka:
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 całe jajka + 1 białko
8 łyżek mleka
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
14 listków świeżej mięty
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta soli
Do obtoczenia:
około 3/4 szklanki mąki pszennej
Inne:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe jajka i jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe.
W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną.
Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki, ale nie przykrywać kurczaków w całości.
Usmażone kurczaczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniak/frytki i dowolna surówka. Można je również podać samodzielnie z dodatkiem ulubionego sosu.
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
link do strony książki:
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
wtorek, 28 kwietnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Chrupiacy-kurczak-w-mietowo-bazyliowej-panierce.html