Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Śniadaniowe placuszki ...Koktajl
winogronowo-
bananowy ... »Uwielbiam zapach świeżych
ziół. W szczególności
mięta... Ten aromat zawsze wywołuje we mnie pozytywne emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą
herbatką z własnoręcznie zerwanych liści
mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego
zioła.Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki
kurczaka w chrupiącej
miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki
mięty... Ach jak pachniało...

Obiad okazał się rewelacją...Składniki:1
pierś z kurczakaPanierka:5 łyżek
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej2 całe
jajka + 1
białko8 łyżek
mleka1/2 łyżeczki
bazylii suszonej14 listków świeżej
mięty1/3 łyżeczki
czarnego pieprzuszczypta
soliDo obtoczenia:około 3/4 szklanki
mąki pszennejInne:
olej do smażeniaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe
jajka i jedno
białko, mieszamy. Dodajemy
sól,
pieprz i
bazylię. Świeże listki
mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy
mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto
winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe.W osobnej misce umieszczamy
mąkę pszenną.
Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do
mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce
miętowo-bazyliowej, a następnie w
mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki, ale nie przykrywać
kurczaków w całości.Usmażone kurczaczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniak/frytki i dowolna surówka. Można je również podać samodzielnie z dodatkiem ulubionego sosu.SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie:link do strony książki:https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.htmlwtorek, 28 kwietnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog