Wykonanie
Trochę się zastanawiam , dlaczego ciasto Fionia jest w kolorach różu , czerwieni? Przecież ona tak jak
Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta.Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku.Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na
Shreka.
SKŁADNIKI1 duże opakowanie
biszkoptów okrągłych.Masa budyniowa:900 ml
malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze3 budynie
malinowe z
cukremMasa śmietanowa:500 ml kremówki (30 lub 36%)1 łyżka
cukru pudru2
galaretki malinowe1 fix do ubijania
śmietanyDodatkowo:2 opakowania
malinowych Delicji1
galaretka malinowa na wierzch ciastaWYKONANIEBlaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy
biszkopty.Przygotowujemy masę budyniową.
Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy
budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.
Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na
biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Dwie
galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
galaretka powinna być lekko tężejąca.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z
cukrem . Do ubitej
śmietany dodajemy zimną
galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę
śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną
galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.