Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
maliny mrożone 200 gramów
galaretka malinowa 2 sztuk
cukier 4,5 łyżek stołowych
śmietana kremowa 0,5 szklanekWykonanie:
Maliny rozmrozić w temperaturze pokojowej, przełożyć do szklanej miseczki. W garnku zagotować 1/2l
wody z
cukrem, zdjąć z ognia. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypać
galaretkę w proszku, mieszać aż do zupełnego rozpuszczenia. Połową przygotowanej
galaretki zalać
owoce. Miskę wstawić do lodówki (ukośnie), pozostawić do czasu, aż
galaretka zastygnie. Z pozostałej
galaretki ok. 1/3 wlać do płaskiego naczynia, również odstawić do zastygnięcia, następnie pokroić w kosteczkę. Resztę
galaretki wlać do wysokiego naczynia, gdy zacznie tężeć, ubijać mikserem aż powstanie piana.
Śmietanę ubić na sztywno i porcjami dodawać do ubitej
galaretki, ostrożnie wymieszać. Krem przełożyć na zastygniętą
galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Przed podaniem deser udekorować
malinami i pokrojoną w kostkę
galaretką.Uwagi:
Maliny można zastąpić
truskawkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: