Wykonanie
Ciepło za oknem, wiosna z latem w pełni a przy takiej pogodzie jest ochota na lekką i zdrową
sałatkę z
kuskusem.Zjadamy ją na zimno z pysznymi szaszłykami z
cukinii i kremowym
serkiem Arla Apetina i
melonem. Możemy dodać do niej dowolne warzywa lub
owoce. Jest to fajna
sałatka do dań z grilla i nie tylko.

SKŁADNIKI :1 szklanka
kaszy kuskus razowej1
melon miodowy5
rzodkiewek1 mała
papryka czerwona1 mała
cukinia1
serek Arla Apetina Tapas ( grillowana
papryka i
oliwki )kilka ciemnych
oliweknatka pietruszki, opcjonalnie
owoc granatusól,
pieprz i
sok z cytryny do smakuPRZYGOTOWANIE :
Kaszę gotujemy w jednej szklance
wody, cały czas mieszając około 5 minut.
Woda szybko wchłonie w
kaszę, gaz zakręcamy przykrywamy garnek i pozwalamy
kaszy napęcznieć.
Melona przecinamy na pół, wydrążamy środek, kroimy w kostkę ( kilka zostawiamy do szaszłyków).Napęczniałą i ostudzoną
kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego
melona, poszatkowane
rzodkiewki, pokrojoną
paprykę ( trochę zostawiamy do szaszłyków ),
natkę pietruszki i
owoc granatu, doprawiamy do smaku, mieszamy.
Sałatkę nakładamy do miseczek z
melona.Z
młodej cukinii robimy obieraczką paski, lekko solimy i pieczemy na grillu lub teflonowej patelni, 1-2 minut z każdej strony. Studzimy, każdy pasek smarujemy
serkiem, kładziemy po
oliwce i zwijamy jak roladki.Na patyki do szaszłyków ( robimy około 4 szaszłyki ) nabijamy
melona,
paprykę, roladkę i czynność tą powtarzamy.Całość dekorujemy listkami
sałaty i
natki pietruszki. Podajemy do
pieczonych mięs lub zjadamy
sałatkę samą. Smacznego.