ßßß Cookit - przepis na Zdrowo i lekko: biała ryba i zielone warzywa

Zdrowo i lekko: biała ryba i zielone warzywa

nazwa

Wykonanie

Chciałabym zauważyć, że od miesiąca jem niemal tylko szparagi i dziś piszę o nich po raz pierwszy: )
Czyli o cudownym Aglio olio
oliwa, cytryna, czosnek i szczypta soli. Idealny sos do ryb i zielonych warzyw.
Dziś na obiad- dorsz i letnie, zielone warzywa, wszystko skropione aglio olio. Lekko i pysznie.
Marynata do ryb:
aglio olio (oliwa, cytryna, czosnek, szczypta soli)
pieprzy cytrynowy
kurkuma
natka pietruszki
malutka szczypta imbiru
Smarujemy nią filety z białej ryby, wkładamy do nagrzanego piekarnika, na ok 20 minut.
Resztę mieszanki podajemy na stół.
Letnie warzywa
Lekko gotujemy
fasolkę lub groszek cukrowy
zielone szparagi
młody bób
ew. pestki słonecznika, dyni
Bób obieramy z łupinek. Wszystkie warzywka i pestki wkładamy na patelnię z dobra oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i tymiankiem.
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2012/06/zdrowo-i-lekko-biaa-ryba-i-zielone.html