Wykonanie
Szybkie 45 minutowe danie. Na specjalne okazje!

Składniki:ok 280 g
świeżego łososiaworeczek
ryżu basmati2 ząbki
czosnkusok z połowy
cytrynymieszanka
przyprawy do ryb3 łyżki
masła]
sól,
pieprzmix
sałatprażony
słonecznikskładniki na sos:2 łyżki płynnego
miodu wielokwiatowego2 łyżki ostrej
musztardy2 łyżki
oleju rzepakowego lub
winogronowegozioła prowansalskie2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Łososia myjemy,
skrobię jego skórę z łusek,nacieram rozgniecionym
czosnkiem, skrapiam
cytryną i obsypuje
przyprawami, odstawiam na 15 minut do lodówki.W tym czasie włączamy
wodę na
ryż.Prażę
słonecznik na suchej patelni i studzęrobię sos do
sałatyWyjmuje
łososia,, Wkładam do parownika na 15 minutW tym czasie gotuję
ryż, odcedzam pożądnie i wrzucam na patelnie z roztopionym
masłem, dodaję
curry i ząbek
czosnku pokrojony w plasterki, podsmażam na rumiano.Wyjmuję
łososia, ściągam skórę, kroję na paski i prażę na patelni.mix
sałat mieszam ze
słonecznikiem i polewam sosem. Wszystko wykładam na talerz wg uznania. Przykład podania macie na zdjęciu:)Życzę smacznego!
