Wykonanie
Proste i szybkie przepisy są bezcenne w ostatnich dniach, kiedy żar leje się z nieba, apetyt taki sobie, a chęć do gotowania jeszcze mniejsza.Przypomniałam sobie o tej włoskiej potrawie przy okazji moich ostatnich warsztatów w Spot z kuchni włoskiej. Wszyscy byli zachwyceni tym prostym daniem. Jest rzeczywiście mało wymagające, a przy tym dietetyczne i doskonałe w smaku. Można do niego podać świeże
pieczywo,
francuską bagietkę, ciabattę czy zwykły świeży
chleb, a także prostą letnią
sałatę i bardzo lekka
cukinia z
tuńczykiem staje się kompletnym daniem.
Składniki: na 5-6 porcji5 średnich
cukinii200g
tuńczyka z puszki3
jajka100g startego
parmezanu2 ząbki
czosnku, posiekanepęczek
pietruszki, posiekanej
oliwa z oliwek100ml białego
wytrawnego winasól,
pieprz100g
bułki tartej** Ilość
bułki tartej można trochę zmniejszyć, jeżeli chcecie ograniczyć kaloryczność tego dania.
Jak zrobiłam:1. Umytą
cukinię przekroiłam wzdłuż ( razem z ogonkami - ładnie wyglądają ). Wydrążyłam miąższ i bardzo dobrze go posiekałam.2. Wymieszałam miąższ z odsączonym i rozdrobnionym przy pomocy widelca
tuńczykiem,
jajkami ( surowymi ), połową ( 50g )
bułki tartej, posiekanym
czosnkiem, posiekaną
pietruszką i 2 łyżkami
oliwy virgin.
Cukinie napełniłam masą. Wierzch posypałam
bułką tartą i drobno startym
parmezanem.3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam
oliwą i polałam
białym winem. Ułożyłam w nim połówki
cukinii napełnione farszem
tuńczykowym. Piekłam w 180'C przez około 40 minut, aż wierzch był rumiany.Można podawać na zimno i na gorąco.