Wykonanie
Wiosną mam ochotę jeść świeżo i prosto.Po pierwsze, nie mam czasu na skomplikowane i czasochłonne gotowanie; koniec roku szkolnego to natłok pracy i dodatkowych zajęć w firmie. Poza tym, jest tyle świeżych produktów, że aż szkoda z nich nie korzystać. Po zimowych ciężkich i kalorycznych potrawach przyjemnie jest komponować kolorowe, czerwone, żółte i zielone pyszności.Dzisiaj na zielono.Crostini są wiosną i latem doskonałe.Podobnie
szpinak.Świeży
młody szpinak to genialne warzywo; i na ciepło, z
oliwą i
parmezanem, z
makaronem, ale też na surowo, w sałacie, albo w postaci zblendowanej, z
parmezanem i
oliwą, czyli pesto.Do tego chrupiące
pieczywo i ciepła
mozzarella i niczego więcej nie trzeba, idealny lunch, śniadanie czy nawet obiad.
Składniki:francuska
bułka pszenna albo pełnoziarnista - kilka kawałkówpesto:150g
szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego; garść liści zostawiłam80g
parmezanu25g
orzeszków pinii1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwysól,
pieprz2 ząbki
czosnku, do natarcia
chleba200g
mozzarellipomidorki,
czarne oliwki albo świeże
ziołaJak zrobiłam:pesto:Zmiksowałam
szpinak z
parmezanem i
orzeszkami pinii. Dodałam
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Pod koniec wlałam
oliwę i wymieszałam jeszcze raz bardzo dokładnie.
crostini:1. Lekko opiekłam kawałki
pieczywa.2. Każdy z nich natarłam przekrojonymi na pół ząbkami
czosnku. Posmarowałam grubo pesto. Na tej warstwie położyłam po kilka liści
szpinaku.3. Na
szpinaku ułożyłam
mozzarellę pokrojoną w plasterki. Crostini opiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 2 -3 minuty, aż
mozzarella lekko się roztopiła.4. Posypałam uprażonymi
orzeszkami pinii, a całość udekorowałam
pomidorkami.