Wykonanie
Wyobraźcie sobie przez chwilę słońce, upał, morze, bryzę, świeże
owoce, aromatyczną
kawę i to wszystko w
sercu samych Włoch.Kto by tego nie chciał?Szczególnie teraz, kiedy jesień ruszyła już pełną parą...Jednak, jeśli tak jak ja, nie macie umiejętności magicznego przenoszenia się z miejsca na miejsce, musi wystarczyć Wam ten deser.Nie
dajcie się zwieźć jego prostocie, bo to właśnie w niej tkwi cały czar. Tiramisu to kwintesencja kuchni włoskiej.
Kawa,
amaretto i
mascarpone, który jest tak kremowy, że chciałoby się jeść go samego. Właściwie muszę uczciwe napisać, że tylko ten deser ma tę siłę i moc przywoływania ciepłych wspomnień z wakacji, które momentalnie mnie rozgrzewają. W takich chwilach można się zupełnie zatracić i zapomnieć na chwilkę o wszystkich dietach i kaloriach :)Produkty:4
żółtka4 łyżki
cukru pudru2
kubki mocnej
kawy60 ml
amaretto500 g
serka mascarpone2 paczki
biszkoptówgorzkie
kakao do posypaniaEtapy przygotowania:Utrzyj mikserem
żółtka z
cukrem pudrem na jasną masę(ok. 4 min)Do masy dodawaj powoli po 1 łyżce
serka mascarpone cały czas miksującZaparz
kawę i dodaj do niej
likier amaretto, pozostaw do wystygnięciaNamaczaj
biszkopty w ostudzonej
kawie z
likierem i ułóż z nich 1 warstwęNa
biszkopty połóż warstwę masy i posyp ją
kakaemNa masę ułóż kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów,
potem masę i posyp
kakaemCzynność powtarzaj w każdym pucharku