ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne tiramisu

Tradycyjne tiramisu

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie przez chwilę słońce, upał, morze, bryzę, świeże owoce, aromatyczną kawę i to wszystko w sercu samych Włoch.
Kto by tego nie chciał?
Szczególnie teraz, kiedy jesień ruszyła już pełną parą...
Jednak, jeśli tak jak ja, nie macie umiejętności magicznego przenoszenia się z miejsca na miejsce, musi wystarczyć Wam ten deser.
Nie dajcie się zwieźć jego prostocie, bo to właśnie w niej tkwi cały czar. Tiramisu to kwintesencja kuchni włoskiej. Kawa, amaretto i mascarpone, który jest tak kremowy, że chciałoby się jeść go samego. Właściwie muszę uczciwe napisać, że tylko ten deser ma tę siłę i moc przywoływania ciepłych wspomnień z wakacji, które momentalnie mnie rozgrzewają. W takich chwilach można się zupełnie zatracić i zapomnieć na chwilkę o wszystkich dietach i kaloriach :)
Produkty:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 kubki mocnej kawy
60 ml amaretto
500 g serka mascarpone
2 paczki biszkoptów
gorzkie kakao do posypania
Etapy przygotowania:
Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na jasną masę(ok. 4 min)
Do masy dodawaj powoli po 1 łyżce serka mascarpone cały czas miksując
Zaparz kawę i dodaj do niej likier amaretto, pozostaw do wystygnięcia
Namaczaj biszkopty w ostudzonej kawie z likierem i ułóż z nich 1 warstwę
Na biszkopty połóż warstwę masy i posyp ją kakaem
Na masę ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, potem masę i posyp kakaem
Czynność powtarzaj w każdym pucharku
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/09/tradycyjne-tiramisu.html