ßßß Cookit - przepis na Zupa bobowa

Zupa bobowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis zainspirowany Maseterchef'em. Nie jestem fanką polskiej edycji, ale ten przepis mnie zaciekawił, a teraz akurat mamy sezon "bobowy" . Już od dawna chciałam spróbować coś innego niż tylko gotowany bób polany masłem. Na pierwszy ogień poszła zupa krem z dodatkami. Z takiej ilości składników wyjdzie jej nie zbyt dużo, ale spokojnie porcja (1 chochla, góra 1 i pół) wystarczy na osobę, ponieważ bób jest bardzo syty i zapychający.
W celu przygotowania tej zupy pojechałam na zakupy na miejski bazarek, pogoda dopisywałam więc wybrałam oczywiście mój ukochany rower. Po zakupach wyglądał on tak. Nie wiem jakim cudem udało mi się załadować na niego cztery głębokie talerzy do zupy, które kupiłam w Pepco...
Lista zakupów:
ok. litr bulionu warzywnego
200 g bobu - całe opakowanie
duży ziemniak
cebula
ząbek czosnku trwa cytrynowa - ja użyłam ze słoiczka (1 łyżeczka) ananas
łyżka masła
sól i pieprz
garść pistacji
ser gorgonzola
Ugotuj bulion warzywny oraz ziemniaka. Cebulę i czosnek drobno posiekaj,
a następnie podsmaż na maśle. Bób wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj go przez 5 minut. Następnie go obierz i zmiksuj blenderem z podsmażoną cebulą, czosnkiem oraz łyżeczką trawy cytrynowej, możesz również zmiksować białe warzywa z wywaru. Do zblendowanego bobu dodawaj po trochu bulionu - zależy jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj przez chwilę.
Ananasa obierz i pokrój w kostkę, następnie ugrilluj go na patelni z obu stron. Pistacje obierz i posiekaj (niezbyt drobno), ser gorgonzola porwij na mniejsze kawałki.
Nalej zupę do talerzy, na wierz połóż ananasa, posyp pistacjami i serem.
Smacznego!
M.
Źródło:http://szczypta-soli.blogspot.com/2014/07/zupa-bobowa.html