Wykonanie
Uwielbiam
kalafiora, uwielbiam
czerwoną soczewicę, uwielbiam
pomidory! Wy też? W takim razie koniecznie przygotujcie to danie! Jest niezwykle proste i szybkie (nie licząc namaczania
soczewicy) w wykonaniu, zdrowe, wegetariańskie, a jakie smaczne, jakie aromatyczne! Palce lizać! Gwarantuję, że poprosicie o dokładkę!




Przepis (cztery porcje):1 świeży
kalafior200g
czerwonej soczewicy1 puszka
pomidorów400ml
bulionu warzywnego1 (mała)
cebula1 ząbek
czosnkugarść
zielonej cebulki1 łyżka
oleju z
orzechówszczypta
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
soliszczypta
kurkumyszczypyta
imbiruszczypta
cynamonuszczypta
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiSoczewicę wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić - moczyć około dwie/trzy godziny.
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie opłukać.
Cebulę drobno posiekać.
Czosnek sprasować. Na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
cebulę oraz
czosnek i podsmażać przez kilka minut, aż się delikatnie zarumieni. Dodać
kalafiora oraz
przyprawy:
pieprz,
sól,
kurkumę,
cynamon,
imbir,
paprykę słodką i ostrą. Smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Wlać
bulion warzywny. Następnie dodać
soczewicę i
pomidory z puszki. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. Na koniec dodać
zieloną cebulkę. Podawać.