ßßß Cookit - przepis na CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI Z MUSEM JABŁKOWYM

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI Z MUSEM JABŁKOWYM

nazwa

Wykonanie

Zanim jednak pojadę, "komu w drogę, temu ... drożdżówki!". Cynamonowe. Z jabłkowym wnętrzem. Pachnące, mięciutkie, idealne na podróż, choć nie tylko. Idealne na śniadanie, na to pierwsze i na to drugie. Na deser albo na podwieczorek. Na kolację. Albo po prostu wtedy, kiedy ma się akurat na nie ochotę. Do herbaty, do kawy, do kakao, czy też gorącego mleka (mój faworyt!). Upieczcie je, a na pewno nie pożałujecie! Obiecuję! Chyba, że się skończą. Bo gdy znika ostatnia drożdżówka wtedy nie sposób nie poczuć smutku.
(przygotowane w Speecook'u)
Przepis (sześć drożdżówek):
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki pszennej (zwykłej)
20g masła
30g cukru trzcinowego
10g syropu cynamonowego
50ml mleka
50ml wody
1 jajko
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
+mus jabłkowy z cynamonem (do wypełnienia), mąka (do podsypania)
Do miksującego naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto: mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną pełnoziarnistą, masło, cukier, syrop cynamonowy, mleko, wodę, jajko, drożdże, cynamon i sól. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Wymieszać. Ciasto wyjąć na stolnicę (podsypaną wcześniej mąką), zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie czasu podzielić ciasto na sześć części. Z każdej z nich uformować kulkę, spłaszczyć, nałożyć mus jabłkowy i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć (zlepionym miejscem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.
Tak więc zostawiam Was z przepisem na pyszne drożdżówki, równocześnie zapraszam do oglądnięcia jutrzejszego porannego programu "Dzień Dobry Tvn" (jeśli chcecie zobaczyć, jak do Was macham!) i oczywiście proszę o trzymanie kciuków! "Niech się dzieje, co chce!", o tak!
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/sobota-ze-speedcookiem-cynamonowe.html