Wykonanie
Zanim jednak pojadę, "komu w
drogę, temu ... drożdżówki!".
Cynamonowe. Z
jabłkowym wnętrzem. Pachnące, mięciutkie, idealne na podróż, choć nie tylko. Idealne na śniadanie, na to pierwsze i na to drugie. Na deser albo na podwieczorek. Na kolację. Albo po prostu wtedy, kiedy ma się akurat na nie ochotę. Do
herbaty, do
kawy, do
kakao, czy też gorącego
mleka (mój faworyt!). Upieczcie je, a na pewno nie pożałujecie! Obiecuję! Chyba, że się skończą. Bo gdy znika ostatnia drożdżówka wtedy nie sposób nie poczuć smutku.
(przygotowane w Speecook'u)Przepis (sześć drożdżówek):150g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej (zwykłej)20g
masła30g
cukru trzcinowego10g
syropu cynamonowego50ml
mleka50ml
wody1
jajko20g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
soli+mus
jabłkowy z
cynamonem (do wypełnienia),
mąka (do podsypania)Do miksującego naczynia wrzucić wszystkie składniki na ciasto:
mąkę pszenną zwykłą,
mąkę pszenną pełnoziarnistą,
masło,
cukier,
syrop cynamonowy,
mleko,
wodę,
jajko,
drożdże,
cynamon i
sól. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Wymieszać. Ciasto wyjąć na stolnicę (podsypaną wcześniej
mąką), zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po upływie czasu podzielić ciasto na sześć części. Z każdej z nich uformować kulkę, spłaszczyć, nałożyć
mus jabłkowy i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć (zlepionym miejscem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki posypać
cukrem pudrem.
Tak więc zostawiam Was z przepisem na pyszne drożdżówki, równocześnie zapraszam do oglądnięcia jutrzejszego porannego programu "Dzień Dobry Tvn" (jeśli chcecie zobaczyć, jak do Was macham!) i oczywiście proszę o trzymanie kciuków! "Niech się dzieje, co chce!", o tak!