Wykonanie
Jeżeli masz ochotę na domowe drożdżówki, ten przepis jest dla Ciebie :) Pyszne, obłędnie puszyste i delikatne z idealnym połączeniem
jabłek z
białą czekoladą i
orzechami.... to zdecydowanie moje najlepsze drożdżówki, jakie zrobiłam do tej
pory. Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w zjadaniu:-)))) POLECAM w 100%!Składniki:ciasto:500g
mąki pszennej40 g
drożdży1 szkl ciepłego
mleka1/2 szkl
cukru pudru2
jajkaszczypta
soli25 g
masła roztopionegonadzienie:3
jabłka3 łyżki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonuponadto:1
jajkomąka do podsypywania120 g
białej czekolady1 szkl mielonych
orzechów - laskowe i brazylijskie1.
Drożdże mieszamy z jedną łyżką
cukru pudru. Gdy się rozpuszczą, dodajemy 2 łyżki
mąki i ciepłe
mleko. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.2.
Jajka ubijamy z pozostałym
cukrem na pianę. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę
mąki, ubite
jajka,
sól,
masło i dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt luźne, lekko podsypujemy je
mąką i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni (jednak z ilością
mąki nie możemy przesadzić, ciasto nadal musi być miękkie). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - na ok 1 godzinę.3.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w zgrabną kostkę i zasypujemy
cukrem z
cynamonem.4. Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte jeszcze raz je lekko przerabiamy, a następnie odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy ok 2 łyżek farszu i zlepiamy jak pierogi. Miejsce łączeń zawijamy pod spód bułeczki i formujemy dowolny kształt drożdżówki.5. Drożdżówki smarujemy rozmąconym
jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Pieczemy ok 15 - 20 minut w 170*C (czas pieczenia zależny jest od wielkości drożdżówek).6. Wystudzone drożdżówki smarujemy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą i posypujemy
orzechami.SMACZNEGO :-)