ßßß Cookit - przepis na SUROWA GRYCZANKA z karmelizowanym jabłkiem

SUROWA GRYCZANKA z karmelizowanym jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana w surowej wersji "chodziła" za mną już od naprawdę dłuższego czasu. Wiele razy widziałam ją na blogach u innych osób, wiele razy obiecywałam sobie, że w końcu i ja muszę poznać ten smak, jednak ... Jednak na obietnicach zawsze się kończyło. Do czasu! Do dzisiaj! Razem z Karoliną stworzyłyśmy jakiś czas temu listę "do zjedzenia" i od wczoraj realizujemy zawarte w niej punkty. A efektami oczywiście dzielimy się z Wami. Jak nasze wrażenia, jeśli chodzi o surową gryczankę? Jak najbardziej pozytywne! Muszę przyznać, że właściwie od początku byłam pewna, że taka wersja kaszy mi zasmakuje, w końcu gryczana to moja ulubiona, więc nie mogło być inaczej. Pyszny poranek! Obie jednogłośnie stwierdziłyśmy z Karoliną, że to była dobra śniadaniowa decyzja!
Przepis (jedna porcja):
50g kaszy gryczanej
1 szklanka wody
1 jabłko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
Kaszę gryczaną wsypać do miski, zalać wodą i odstawić (najlepiej na całą noc). Rano odcedzić i przepłukać. Jabłko umyć, obrać, wydrążyć środek, pokroić w mniejsze kawałki. Połowę dodać do kaszy razem z cynamonem, zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Miód rozgrzać na patelni, dodać resztę jabłka i karmelizować przez kilka minut. Krem gryczany przełożyć do pucharka/miseczki. Udekorować karmelizowanym jabłkiem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/surowa-gryczanka.html