ßßß Cookit - przepis na POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWY KOKTAJL

POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWY KOKTAJL

nazwa

Wykonanie

Spodziewajcie się teraz wielu takich koktajlowych propozycji. Poranki są coraz szybsze, coraz cieplejsze, więc zastrzyk energii w postaci takiego orzeżwiającego koktajlu to wymarzony, dla mnie, początek dnia. Dzisiaj połączenie, które zawładnęło ostatnio moim podniebieniem i mam nadzieję, że jeśli i Wy go spróbujecie, to totalnie się zakochacie. Tak, jak ja. Taka miłość od pierwszego łyku. Warstwowy koktajl dzisiaj. Lubię warstwowe koktajle. I nie tylko z tego względu, że tak ładnie wyglądają w szklance, ale też dlatego, że lubię przez te warstwy się przebijać, lubię, gdy same się ze sobą mieszają, tworząc przy tym wspaniałe doznania smakowe. Tym razem liczba warstw: dwie. Na dole orzeźwiająca pomarańcza, wierzch kremowo migdałowy.
Przepis (jedna porcja):
300g jogurtu naturalnego
garść migdałów
1 pomarańcza
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Rano pomarańczę obrać, podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać skórkę pomarańczową, 200g jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę cukru pudru. Zmiksować na gładki koktajl. Przelać do wysokiej szklanki. Namoczone migdały odsączyć z wody, wrzucić do blendera, zimksować z resztą cukru pudru oraz z pozostałą częścią jogurtu naturalnego. Migdałowy koktajl dolać do pomarańczowego. Wstawić na moment do lodówki. Schłodzić. Schłodzony koktajl wyjąć i od razu podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/pomaranczowo-migdaowy-koktajl.html