Wykonanie
Spodziewajcie się teraz wielu takich koktajlowych propozycji. Poranki są coraz szybsze, coraz cieplejsze, więc zastrzyk energii w postaci takiego orzeżwiającego koktajlu to wymarzony, dla mnie, początek dnia. Dzisiaj połączenie, które zawładnęło ostatnio moim podniebieniem i mam nadzieję, że jeśli i Wy go spróbujecie, to totalnie się zakochacie. Tak, jak ja. Taka miłość od pierwszego łyku. Warstwowy koktajl dzisiaj. Lubię warstwowe koktajle. I nie tylko z tego względu, że tak ładnie wyglądają w szklance, ale też dlatego, że lubię przez te warstwy się przebijać, lubię, gdy same się ze sobą mieszają, tworząc przy tym wspaniałe doznania smakowe. Tym razem liczba warstw: dwie. Na dole orzeźwiająca
pomarańcza, wierzch kremowo
migdałowy.
Przepis (jedna porcja):300g
jogurtu naturalnegogarść
migdałów1
pomarańcza1 łyżeczka
skórki pomarańczowejopcjonalnie: 2 łyżeczki
cukru pudru trzcinowego
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Rano
pomarańczę obrać, podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać
skórkę pomarańczową, 200g
jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę
cukru pudru. Zmiksować na gładki koktajl. Przelać do wysokiej szklanki. Namoczone
migdały odsączyć z
wody, wrzucić do blendera, zimksować z resztą
cukru pudru oraz z pozostałą częścią
jogurtu naturalnego.
Migdałowy koktajl dolać do
pomarańczowego. Wstawić na moment do lodówki. Schłodzić. Schłodzony koktajl wyjąć i od razu podawać.