Twarde i chrupiące. Dojrzałe i soczyste. Jakie lubicie najbardziej? Sezon gruszkowy w pełni, za to chyba najbardziej uwielbiam końcówkę sierpnia. Jedne z moich ulubionych owoców, na które warto czekać całe lato. Gruszki osładzają ostatnie dni lata i są wspaniałą zachęta do tego, aby cieszyć się z nadchodzącej jesieni. Jeszcze pachną ciepłym słońcem. Smakują już chłodnym powietrzem. Gruszki. Moje (naj)ulubione.Przepis (jedna porcja):40g płatków owsianychmarkiHalina1 łyżeczka proszku do pieczenia50g jogurtu naturalnego1 jajko1 gruszkagarść migdałówJajko ubić za pomocą miksera. Do ubitego jajka dodać płatki owsiane, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wymieszać. Odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i obrać gruszkę. Migdały zblendować (na proszek) i obtoczyć w nich gruszkę. Tak przygotowaną gruszkę włożyć do kokilki, następnie przełozyć do niej również owsianą masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wyjąć i podawać.