Przepisów na tego typu placuszki znajdziecie już u mnie kilka. Robię je w wielu wariantach bo to dla mnie najlepsze śniadanie na świecie - robi się je tyle samo czasu, co kanapki, a jest nieporównywalnie zdrowsze i smaczniejsze. W dosłownie 10 minut (dla osoby "otrzaskanej" z kuchnią nawet mniej) wyczarujecie pyszne i zdrowe śniadanie.Składniki:2 łyżki zmielonych płatków owsianych "górskich" (można też zblendować)2 łyżki mąki orkiszowej2 łyżko jogurtu naturalnego1 gruszka (można zastąpić słodkim jabłkiem)1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko3/4 szklanki malintruskawkiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Gruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarkiGruszkę zmiksować z jogurtem i żółtkiem. Dodać mąkę i płatki, wymieszać.Białko ubić na sztywno i łopatką wmieszać w masę.Deliktnie rozgrzać patelnię wcześniej natłuszczoną odrobiną oleju rzepakowego. Smażyć placuszki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę)Podać z resztą jogurtu zmiksowanego z malinami, udekorowane truskawkamiSmacznego!