ßßß Cookit - przepis na Calzone na Światowy Dzień Pizzy.

Calzone na Światowy Dzień Pizzy.

nazwa

Wykonanie

Dziś Światowy Dzień Pizzy! Takiego dnia nie mogłam przegapić i mimo tego, że pizzę w tym tygodniu już robiliśmy to postanowiłam to powtórzyć tylko w nieco innej wersji, ale również bardzo pysznej! Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
A Wy obchodziliście jakoś specjalnie dzisiaj ten dzień? :)
Składniki: na ciasto:
8g suchych drożdży
250 ml letniej wody
łyżeczka cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki oliwy
350g mąki na farsz:
1kg mielonego mięsa (30dag łopatki, 30dag karczku, 40dag piersi z kurczaka)
sól, pieprz
30 da pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 puszki gotowych pomidorów w sosie własnym
szklanka wody
oliwa z oliwek
bazylia, oregano
ser żółty
Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuszczamy w 125ml wody cukier i dodajemy suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości lub do spienienia się zaczynu.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą wodę, olej, sól i zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50 min lub do podwojenia objętości.
W tym czasie zmielone i doprawione solą i pieprzem mięso smażymy na patelni. Po 10-15 minutach wrzucamy do garnka.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i wrzucamy do mięsa. Najlepiej obie rzeczy podsmażyć osobno.
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do garnka.
Czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na maśle, ale nie za długo, ponieważ stanie się gorzki i również wrzucamy do garnka. Wszystko mieszamy i prużymy.
Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy szklankę wody i doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy ze sobą i czekamy aż całość się zagotuje.Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placki o średnicy 22cm.
Placki przekładamy na wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na połówkę placka wykładamy przygotowany wcześniej farsz (można delikatnie odsączyć z nadmiaru sosu) i posypujemy wierzch startym serem. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie wodą i zaklejamy tak jak pierogi. Czynność powtarzamy z każdym plackiem.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min.
Najlepiej smakuje polane ketchupem z dodatkiem ziół.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/calzone-na-swiatowy-dzien-pizzy.html