Wykonanie
Dziś Światowy Dzień Pizzy! Takiego dnia nie mogłam przegapić i mimo tego, że pizzę w tym tygodniu już robiliśmy to postanowiłam to powtórzyć tylko w nieco innej wersji, ale również bardzo pysznej! Mam nadzieję, że Wam się spodoba.A Wy obchodziliście jakoś specjalnie dzisiaj ten dzień? :)Składniki: na ciasto:8g suchych
drożdży250 ml letniej
wodyłyżeczka
cukru1,5 łyżki
soli3 łyżki
oliwy350g
mąki na farsz:1kg
mielonego mięsa (30dag
łopatki, 30dag karczku, 40dag
piersi z kurczaka)
sól,
pieprz30 da
pieczarek1
cebula4 ząbki
czosnku2
czerwone papryki2 puszki gotowych
pomidorów w sosie własnymszklanka
wodyoliwa z oliwekbazylia,
oreganoser żółtyPrzygotowanie:W małym garnuszku rozpuszczamy w 125ml
wody cukier i dodajemy suche
drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości lub do spienienia się zaczynu.Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy pozostałą
wodę,
olej,
sól i zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50 min lub do podwojenia objętości.W tym czasie zmielone i doprawione
solą i
pieprzem mięso smażymy na patelni. Po 10-15 minutach wrzucamy do garnka.
Cebulę i
paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na
oliwie i wrzucamy do
mięsa. Najlepiej obie rzeczy podsmażyć osobno.
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do garnka.
Czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na
maśle, ale nie za długo, ponieważ stanie się gorzki i również wrzucamy do garnka. Wszystko mieszamy i prużymy.Dodajemy
pomidory z puszki, wlewamy szklankę
wody i doprawiamy
bazylią i
oregano. Mieszamy ze sobą i czekamy aż całość się zagotuje.Odstawiamy.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placki o średnicy 22cm.Placki przekładamy na wysmarowaną
olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na połówkę placka wykładamy przygotowany wcześniej farsz (można delikatnie odsączyć z nadmiaru sosu) i posypujemy wierzch
startym serem. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie
wodą i zaklejamy tak jak pierogi. Czynność powtarzamy z każdym plackiem.Całość pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min.Najlepiej smakuje polane
ketchupem z dodatkiem
ziół.Smacznego :)