Wykonanie
Jajka można podawać na wiele sposobów.Szczególne bogactwo przepisów towarzyszy nam w okresie Wielkanocnym.No cóż, jest to symbol tych świąt i
jajka muszą być.Przygotowałam kilka propozycji podania jajek/nie tylko od święta /,a oto jedna z nich .
Jajka ugotowane na twardo w wiosennym sosie
śmietankowym to aromatyczna i smaczna przekąska na wielkanocny stół.To także prosta i elegancka kolacja,lub śniadanie.Wystarczy wprowadzić kilka typowo wiosennych składników by poczuć zapach i smak wiosny.To
rzodkiewka, świeży
ogórek,
szczypiorek i
kiełki rzodkiewki nadają
jajkom oryginalnego smaku i świeżego,wiosennego wyglądu.
Składniki:4
jaja2 łyżeczki
musztardy chrzanowej3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
jogurtu naturalnego1 mały, świeży
ogórekrzodkiewkakiełki rzodkiewkiszczypiorekkilka liści
sałatysól,
pieprz do smakuWykonanie:
Jajka ugotować na twardo ,włożyć na chwilę do zimnej
wody, po czym obrać i przekroić na połówki.
Śmietanę połączyć z
jogurtem i
musztardą, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ogórek pokroić drobną kosteczkę ,
szczypiorek drobno posiekać.Wymieszać z sosem
śmietanowo-
jogurtowym.Półmisek wyłożyć liśćmi
sałaty,ułożyć na nich połówki jajek/żółtkiem do spodu/,polać sosem i udekorować plasterkami
ogórka,
rzodkiewek i
kiełkami.