ßßß Cookit - przepis na Kolorowe gnocchi z sosem pomidorowym

Kolorowe gnocchi z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Każdy je zna, każdy chyba je lubi .Są łatwe w przygotowaniu ,choć trochę pracochłonne.To moje ulubione gnocchi ,albo jak kto woli kopytka,kluseczki ziemniaczane,paluszki/ u mnie mini/Można je podawać na wiele sposobów,można formować rózne kształty,ale podstawowym składnikiem są zawsze ziemniaki.
Składniki dla 4 / 6 osób
1 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
2 łyżki ugotowanego,przetartego dobrze odsączonego szpinaku
mąka do podsypania ciasta
sól do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać z mąką, skrobia,jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części Jedną cześć odłożyć,a pozostałe zabarwić przecierem pomidorowym i szpinakiem.W razie potrzeby dodać mąkę. Z każdej części ciasta uformować cienkie wałeczki. Pokroić na małe kawałki ,które umieścić na stolnicy dobrze omączonej . Można widelcem nadać im charakterystyczne rowki,ale jest to dość pracochłonne więc moje kluseczki pozostały zupełnie gładkie.Gotować porcjami w dużej ilości posolonej wody.Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch są gotowe.
Podawać gorące z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/01/kolorowe-gnocchi-z-sosem-pomidorowym.html