ßßß Cookit - przepis na Karnawałowe pierożki z czekoladą

Karnawałowe pierożki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, delikatne i wypełnione kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki,
to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek
Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
100 ml białego wina
szczypta soli
krem czekoladowy / typu nutella/ na nadzienie
cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
-Przesianą mąkę połączyć z miękkim masłem, jajkiem wymieszanym z cukrem, dodać wino, wanilię i szczyptę soli.
-Składniki połączyć i wyrobić gładkie , jednolite ciasto.
-Uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce.
-Ciasto podzielić na połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/.
-Na jednej części rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach krem czekoladowy.
-Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem trójkąciki w taki sposób by nadzienie znajdowało się w środkowej części.
-Skleić dokładnie brzegi i smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
-Usmażone trójkąciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-Przełożyć na półmisek i posypać obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/karnawaowe-pierozki-z-czekolada.html