ßßß Cookit - przepis na Ciastka - waniliowe kruche koperty

Ciastka - waniliowe kruche koperty

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na dzisiejsze popołudnie to bardzo kruche ciastka z pysznym, kremowym, waniliowym nadzieniem. Wykorzystałam przepis na ciasto z wczorajszych Hamantaszy, do środka dodałam mój ulubiony, uniwersalny serek mascarpone.
Teraz idę zrobić sobie kawę :) Ktoś ma ochotę na taki duet? Zapraszam serdecznie ! :)
Składniki :
Ciasto:
125 g. masła
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej ( lub kilka kropli olejku)
szczypta soli
1 rozmącone jajko do smarowania
Krem waniliowy :
300 g. serka mascarpone
2 pełne łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
Wszystkie składniki kremu mieszam dokładnie na jednolitą masę.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę, ucierając dodałam żółtka i pastę waniliową. Dosypałam przesianą mąkę z solą i wymieszałam łyżką. Przełożyłam na stolnicę i delikatnie palcami zagniotłam ciasto w całość. Schłodziłam ok. pół godziny.
Rozwałkowałam ciasto na grubość 3 mm, podzieliłam na kwadraty. Co drugi nacięłam pośrodku, jak na zdjęciu. Na pełne kwadraty nałożyłam po łyżeczce kremu waniliowego i przykryłam je naciętymi, sklejając brzegi. Każde ciastko posmarowałam rozmąconym jajkiem. Piekłam przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/ciastka-waniliowe-kruche-koperty.html