ßßß
Surówka z korzenia selera bardzo często gości na moim stole.Jest prosta, smaczna i zdrowa .Wystarczy zmienić dodatki , a otrzymamy zupełnie nowy smak surówki.Podstawą jest jednak seler i jabłko.Zamiast majonezu można dodać tylko jogurt lub doprawić oliwą i sokiem z cytryny.Żurawinę można zastąpić rodzynkami. Doskonale smakuje również z włoskimi orzechami.Składniki:1 seler korzeniowy2 winne jabłka1-2 łyżki suszonej żurawinysok z ½ cytrynysól i pieprz do smakudo sosu:3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanu/ np. żurawinowego/¼ łyżeczki cukruDokładnie umyty seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Umyć, obrać jabłka i zetrzeć podobnie jak seler.W głębokiej salaterce połączyć seler z jabłkami , skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą , pieprzem.Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.Majonez połączyć z jogurtem ,cukrem i chrzanem .Przygotowanym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać.Ozdobić świeżymi listkami mięty lub selera naciowego.Surówka doskonale smakuje podana samodzielnie , ale jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.