ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera jabłka i żurawiny

Surówka z selera jabłka i żurawiny

nazwa

Wykonanie

Surówka z korzenia selera bardzo często gości na moim stole.
Jest prosta, smaczna i zdrowa .
Wystarczy zmienić dodatki , a otrzymamy zupełnie nowy smak surówki.
Podstawą jest jednak seler i jabłko.
Zamiast majonezu można dodać tylko jogurt lub doprawić oliwą i sokiem z cytryny.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami. Doskonale smakuje również z włoskimi orzechami.
Składniki:
1 seler korzeniowy
2 winne jabłka
1-2 łyżki suszonej żurawiny
sok z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku
do sosu:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu/ np. żurawinowego/
¼ łyżeczki cukru
Dokładnie umyty seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Umyć, obrać jabłka i zetrzeć podobnie jak seler.
W głębokiej salaterce połączyć seler z jabłkami , skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą , pieprzem.
Dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z jogurtem ,cukrem i chrzanem .
Przygotowanym sosem polać surówkę i delikatnie wymieszać.
Ozdobić świeżymi listkami mięty lub selera naciowego.
Surówka doskonale smakuje podana samodzielnie , ale jest również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/surowka-z-selera-jabka-i-zurawiny.html