ßßß
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek.Tym razem połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy włoskie lub rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka!Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.Surówkę można zjeść na deser, a może być również świetnym dodatkiem do mięsa.
Bardzo lubię seler na surowo i choć ma mocny , specyficzny smak , często jest składnikiem moich sałatek i surówek. To przecież bardzo cenne warzywo, do którego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Sok przygotowany z selera naciowego i jabłek oczyszcza organizm, ma właściwości nawilżające/ skóra i włosy/ , likwiduje obrzęki i chroni organizm przed wolnymi rodnikami:to tzw."eliksir młodości". Co jeszcze ma w sobie surowy seler?. . zobaczSkładniki:1 mały seler korzeniowykawałek selera naciowego1 winne jabłko3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezuszczypta cukrusok z 1/2 cytryny2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub rodzynekzielona pietruszka i połówki orzechów do dekoracjisól i pieprz do smaku
Do surówki można dodać odrobinę chrzanu, a jabłko zastapić ananasem...Wykonanie:
-Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.-Obrane jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z selerem.-Seler naciowy umyć, obrać z twardych włókien i pokroić.-Orzechy posiekać.-Jogurt wymieszać z majonezem i odrobiną cukru.-W miseczce wymieszać warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać posiekane orzechy / lub rodzynki/, polać sosem jogurtowo-majonezowym i dokładnie wymieszać.-Wstawić na ok.30 minut do lodówki.-Udekorować zieloną pietruszką i połówkami orzechów.
Kotlecik w kukurydzianej panierce z dodatkiem surówki z selera smakuje całkiem nieźle!