Wykonanie
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z
selera i
jabłek.Tym razem połączyłam
seler korzeniowy z naciowym, dodałam
winne jabłko ,
orzechy włoskie lub
rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka!Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.Surówkę można zjeść na deser, a może być również świetnym dodatkiem do
mięsa.
Bardzo lubię
seler na surowo i choć ma mocny , specyficzny smak , często jest składnikiem moich sałatek i surówek. To przecież bardzo cenne warzywo, do którego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Sok przygotowany z
selera naciowego i
jabłek oczyszcza organizm, ma właściwości nawilżające/ skóra i włosy/ , likwiduje obrzęki i chroni organizm przed wolnymi rodnikami:to tzw."eliksir młodości". Co jeszcze ma w sobie surowy seler?. . zobaczSkładniki:1 mały
seler korzeniowykawałek
selera naciowego1
winne jabłko3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezuszczypta
cukrusok z 1/2
cytryny2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich lub
rodzynekzielona
pietruszka i połówki
orzechów do dekoracji
sól i
pieprz do smaku
Do surówki można dodać odrobinę
chrzanu, a
jabłko zastapić
ananasem...Wykonanie:
-
Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach, skropić
sokiem z cytryny.-Obrane
jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z
selerem.-
Seler naciowy umyć, obrać z twardych włókien i pokroić.-
Orzechy posiekać.-
Jogurt wymieszać z
majonezem i odrobiną
cukru.-W miseczce wymieszać warzywa, doprawić do smaku
solą i
pieprzem , dodać posiekane
orzechy / lub rodzynki/, polać
sosem jogurtowo-
majonezowym i dokładnie wymieszać.-Wstawić na ok.30 minut do lodówki.-Udekorować zieloną
pietruszką i połówkami
orzechów.
Kotlecik w kukurydzianej panierce z dodatkiem surówki z
selera smakuje całkiem nieźle!