ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Gotowe cisto francuskie jest doskonałym półproduktem, z którego można wyczarować przeróżne smakołyki.
Słodkie ciasteczka, kremowe przekładańce, paszteciki i inne przekąski przygotowuje się błyskawicznie.
Wystarczy płat ciasta , kilka dodatkowych składników i nie trzeba nawet zerkać na przepisy i
sposób przygotowania . Wszystko jest banalnie proste, a efekt bywa nieraz zaskakujący.
A ja tym razem ciasto francuskie użyłam do przygotowania przekąski ze szparagów z dodatkiem gotowanej szynki. Po raz pierwszy szparagi podałam w ten sposób i z pewnością nie ostatni.
Były pyszne.
Można je jeść samodzielnie , ale świetnie smakują jako dodatek do czerwonego barszczu.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego/ moje było owalne -230 g/
szparagi / 8 szt/
szynka gotowana w plastrach /8 szt/
jajko /do posmarowania ciasta/
starty parmezan /do posypania , użyłam również nasiana kminu/
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze ok 3-5 min.
Powinny być miękkie, ale jędrne.
Ugotowane szparagi przelać zimną wodą i ułożyć na ręczniku kuchennym .
Ciasto francuskie pokroić w paski /ok.2-3cm./.
Szparagi ułożyć na plastrach szynki, posypać startym serem i zawinąć w nią.
Paseczkami ciasta francuskiego owinąć szparagi z szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem , posypać serem i kminem.
Szparagi w cieście francuskim piec ok.15 min w temperaturze 200 st.C.
Niewykorzystane kawałki ciasta francuskiego można pokroić w kwadraciki lub trójkąty , posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, żółtym serem i upiec.
Zapiekane szparagi doskonale smakują z czerwonym barszczykiem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/szparagi-zapiekane-w-ciescie-francuskim.html