ßßß
Składniki na 25 porcji:400 g ciasta francuskiego500 g szparagów25 plastrów szynki100 g twardego sera typu parmezan pokrojonego na plastry równej wielkościSposób przygotowania:Pęczek szparagów zawiązać za pomocą sznurka, po czym odciąć grubsze końce. Pozostałe zielone łodyżki umyć pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić szparagi na osolony wrzątek (główki szparagów muszą wystawać ponad poziom wody) i gotować około 2-3 minuty. Ugotowane szparagi przełożyć na chwilę do miski z wodą i lodem, by pozostały chrupiące.Ciasto francuskie pokroić na 25 pasków o szerokości około 1,5 cm.Plaster sera ułożyć na szynce i owinąć wokół szparaga. Następnie całość owinąć pojedynczym paskiem ciasta francuskiego. Czynność powtarzać podczas przygotowywania kolejnych szparagów.Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią szparagi i piec przez 12 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.