Bułeczki drożdżowe z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Upieczone w foremkach muffinkowych /ozdobnych/ zaspokoiły mój apetyt na owocowe ciasto drożdżowe, choć w trochę innej formie.........
Przygotowałam je z połowy porcji, ciasto wyrobiłam łyżką drewnianą i uważam wypiek za udany....
Bułeczki były pyszne!
Składniki / 8 małych bułeczek/
3 00 g mąki pszennej
150 g mleka
8 g drożdzy
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju ryżowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
1 zółtko
szczypta soli
8 dużych jeżyn
cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Przesianą mąkę wsypać do miski.
-Na środek wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru, wlać 2 łyżki mleka , oprószyć mąką.
-Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
-Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól.
-Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka.
-Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto.
-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek .
-Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości.
-Wierzch posmarować białkiem.
-W środek wcisnąć owoc czernicy.
-Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
-Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej .
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/bueczki-drozdzowe-z-jezynami.html