ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani po długiej przerwie!
Odeszłam w końcu od szpachli , szlifierek i farb. Znowu wróciłam z wielką radością do mojego kucharzenia.
Dziękuję wszystkim którzy pytali się kiedy Nowe przepisy i nadal tu bywali.
Dzisiaj nowy a jakże wszystkim znany deser , pamiętam jak babcia robiła nam je wieczorami,wciąż zaznaczając,że musimy jeść bo tak marnie wyglądamy :) heheh...
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1,5 szkl mleka
cukier waniliowy
2 łyżki stołowe cukru
30 g drożdży
1 jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
Przyrządzenie :
Mąkę przesiać.Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrami.Mleko podgrzać ( nie gotować ) i dodać do drożdży.Jajka roztrzepać i lekko osolić. Do masy drożdżowej dodać przesianą mąkę ,starte jabłko i jaja . delikatnie rozmieszać małą drewnianą łyżką lub gwiazdką., Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Olej rozgrzać, pilnować żeby nie był za gorący - bo racuchy będą się szybko przypalać a w środku pozostaną surowe. W trakcie smażenia , warto nakłuwać je patyczkiem by "doszły" w środku.
Gotowe posypać cukrem pudrem ( obficie )
Smacznego! :)
Zapraszam do komentowania i wklejania swoich propozycji modyfikacji przepisu :)
:)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/11/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html