Wykonanie

Najlepszy , klasyczny strudel to taki, który piecze się z cieniutkiego jak papier , ręcznie rozciąganego ciasta i dużą ilością
jabłek z
cynamonem.Mój strudel trochę odbiega od klasyki i powstał po kilku udanych lub mniej udanych próbach. Najprościej jest użyć gotowego
ciasta filo lub francuskiego i problem z głowy.Moje ciasto wydaje mi się całkiem smaczne , a wielki apetyt na domowy strudel zaspokojony na pewien czas.

Składniki:


200 g
mąki pszennej1
żółtko1 łyżka
masłaszczypta
soli1 łyżka
cukru pudrukilka łyżek zimnej
wody500 g jędrnych
gruszek1 łyżka
cukru trzcinowego2 łyżki
soku z cytryny1/4 łyżeczki
imbiru2 łyżki
likieru amarettopo 3 łyżki
rodzynek i
płatków migdałowych3 łyżki pokruszonych
herbatników o smaku migdałowym/ok.2 łyżki stopionego
masłaWykonanie:-
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło/posiekać je z mąką/ , szczyptę
soli ,
cukier , wbić
żółtko.-Połączyć składniki dodając zimnej
wody tyle, by móc zagnieść gładkie , elastyczne ciasto. Należy je wyrabiać dość starannie ,a gotowe ciasto nie powinno się przyklejać do rąk i blatu.-Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min.-Obrać
gruszki, pokroić je w drobną kostkę, skropić
sokiem z cytryny.-Dodać
cukier,
imbir,
rodzynki ,
migdały,
likier i wymieszać.Odstawić.-Schłodzone ciasto przełożyć na blat , podsypać delikatnie
mąką i rozwałkować bardzo cienko tworząc prostokąt.-Na połówce ciasta,wzdłuż zrobić nacięcia tworząc paski / od brzegu do środka/-Posmarować całość połową roztopionego
masła i posypać
herbatnikami.-Na środku, wzdłuż ciasta rozłożyć
owoce .-Końce ciasta zawinąć do środka.-Połówką ciasta przykryć z góry
owoce , a następnie dość ściśle obłożyć wierzch naciętymi paskami tworząc podłużny strudel.-Ciasto przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie
mieści się w blaszce można je lekko wygiąć.-Wierzch posmarować resztą
masła.- Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st. C.Kiedy ciasto lekko przestygnie można je pokroić/ dość grubo/ ,ponieważ najsmaczniejsze jest ciepłe.

