Wykonanie

Aaaa takie ciasta lubię najbardziej :D Połączenie soczystych
gruszek z marcepanem,
likierem amaretto z dodatkiem chrupiących, prażonych
migdałów potrafi uwieść
kubki smakowe i to na długo :DSkładniki:Ciasto:100 g
mąki pszennej100 g zmielonych
migdałów50 g
cukru pudru100 g zimnego
masła2
żółtkaNadzienie:200 g marcepanu350 g
jogurtu greckiego2
jajka3 łyżki
likieru amaretto3 łyżki drobnego
cukru trzcinowegoDodatkowo:4-5 sztuk dojrzałych, małych
gruszek50 g
płatków migdałowychForma do tart 21 cmCiasto:
Mąkę, zmielone
migdały,
cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę
masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj
żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę
mąki. Ciasto rozwałkuj
między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do natłuszczonej foremki, lekko dociśnij i oderwij pergamin. Wyrównaj brzegi i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło). Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C* na 15 minut.Nadzienie: Marcepan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Gruszki obierz, przetnij na pół, wymnij gniazda nasienne i delikatnie wzdłuż ponacinaj (od strony zewnętrznej). Na podpieczonym spodzie ułóż
gruszki, zalej nadzieniem i posyp podprażonymi
płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź na środku palcem czy masa stężała.