Wykonanie
Migdałowy gruszkowiec,
gruszkowy migdałowiec, albo po prostu kruchy
migdałowy placek z
gruszkami. Nie ważne jak zwał, grunt, że jest obłędny. A na ciepło z gałką
lodów waniliowych to już petarda!Składniki (na formę 24cm):Na ciasto:-200g
mąki krupczatki-200g mielonych
migdałów-100g
cukru pudru-2
żółtka-1/4 łyżeczki
soli-200g zimnego posiekanego
masłaNa farsz
gruszkowy:-1kg dość twardych
gruszek-1 łyżeczka całych
goździków-1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu-1/4 łyżeczki
imbiru-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-1 łyżka
soku z cytryny-2 łyżki
płatków migdałów-
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki na ciasto łączymy, krótko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (jedna część powinna być trochę większa), zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. Po tym czasie, tortownicę lub głębszą formę ceramiczną wysmarowujemy
masłem i wysypujemy
mąką, ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia. Dno i brzegi wylepiamy
ciastem (większą porcją), nakłuwamy widelcem, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Goździki rozbijamy w moździerzu, i ucieramy z pozostałymi
przyprawami.
Przyprawy,
sok z cytryny i
płatki migdałów do dajemy do pokrojonych
gruszek i dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy postrzępione kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy kolejne 45-50 minut.Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!